Ud i naturen på mobilen

Når turister i dag besøger Østfalster eller Sydvestsjælland kan de få tips til fx naturoplevelser og overnatningsmuligheder vist på et kort, direkte på mobilen.

Naturstyrelsen arbejder under platformen UdiNaturen på at formidle naturoplevelser i hele Danmark – både på web og på mobiltelefonen. Det resulterede i 2011-12 til et tæt samarbejde mellem GST og Naturstyrelsen om udvikling af en mobiludgave af GST’s digitale kort, der altså har ført til, at Kortforsyningen i dag, langt bedre, understøtter mobilvisning.

Med kortvisning fra Kortforsyningen er der nu udviklet mobile hjemmesider til en række lokale naturoplevelser; Fodsporet, Østfalster.

GST’ skærmkort bedst til naturoplevelser
Naturstyrelsen har valgt at benytte GST’ skærmkort, fordi det er det bedste kort til ’fritidsbrug’.

– Når folk står ude i naturen, og gerne vil vide hvor de nærmeste faciliteter, fx en teltplads, ligger, så skal de kunne finde vej med deres mobil. Derfor har vi to vigtige kriterier – hastighed og kortets kvalitet, og her er Kortforsyningen helt i top. Ingen andre kan levere et kort der er nær så detaljeret uden for de store byer. GST’ kort er simpelthen uovertruffen når det kommer til stier, skovveje og detaljer, der gør, man kan finde vej i naturen. Samtidig downloades Kortforsyningen kort lige så hurtigt, som alle de andre, fortæller Elly Andersen fra Naturstyrelsen Storstrøm. Elly Andersen har arbejdet med udvikling af Fodsporet og Østfalster.

De forskellige hjemmesider er alle udviklet i open source-format og derfor er kildekoden tilgængelig for andre.

Ny tjeneste til glæde for alle
Mobilvisningen er naturligvis ikke begrænset til UdiNaturen. Kortforsyningen understøtter både mobilvisning som en del af VisStedet, men også med en dedikeret WMTS-tjeneste (Web Map Tile Service).

– WMTS giver svar 8-10 gange hurtigere end den traditionelle WMS-tjeneste, og det giver meget synlige forbedringer på mobilen. De test vi har fået foretaget viser, at Kortforsyningen sagtens kan måle sig med både Google Maps og Open Street Map når vi taler hurtighed, fortæller Tom Weber fra Kortforsyningen.

Den ekstra hastighed kan ikke kun udnyttes på mobilen. Også i webgis applikationer på PC giver det en stor effekt, og Kortforsyningen kan allerede mærke en stigende trafik på WMTS-tjenesterne.

Læs mere
Besøg Fodsporet – www.m.fodsporet.dk
Besøg Østfalster – www.m.oestfalster.dk