Levende og lettilgængelig lokalhistorie

Elever, undervisere og historieinteresserede har med Historisk Atlas fået en indgang til kunst- kultur- og naturhistorie i lokalområder i hele det sydlige Danmark.

Med få klik kan man nu sammenligne historiske kort helt tilbage til 1585. Fagfolk fra arkiver, biblioteker og museer har beskrevet arkæologiske fund, fortidsminder, fredede bygninger og mindesmærker, landsbyer, kirker, skibsforlis og meget mere i tekst, billeder og video. Historisk Atlas gør materiale, som førhen krævede besøg på lokalarkiver, biblioteker og museer, tilgængeligt for alle – uafhængig af tid og sted (uafhængig af åbningstider).

Bredt samarbejde mellem institutioner
Udover historieundervisningen, hvor Historisk Atlas er oplagt til at inddrage et mere lokalhistorisk fokus, er det også en gave til slægtshistorikere, arkæologiinteresserede og andre, som er interesseret i at vide, hvordan deres lokalområde har udviklet sig.

Hele projektet startede i 2006, hvor grundstenen blev lagt af it-udvikler Rasmus Lorentzen fra Odense By’s Museer. Han og it-koordinator Jacob Riddersholm Wang varetager nu den daglige tekniske drift og udvikling, mens institutionerne selv lægger indhold op. Foreningen Historisk Atlas består pt. af 160 arkiver, biblioteker og museer i det sydlige Danmark. Der kommer løbende flere til, og foreningen er bl.a. i gang med at etablere et samarbejde med kulturinstitutioner syd for grænsen.

Fra de deltagende institutioner bidrager 236 skribenter og 100 redaktører med geokodet data, så de næsten 300.000 unikke brugere, der har besøgt Historisk Atlas, kan gå på opdagelse i indtil videre 49 kort fra 1585-2010 og ca. 4000 lokaliteter med en stor mængde supplerende informationer i tekst, billeder og video.

Uformelt og tillidsbaseret
Jacob Riddersholm Wang, IT-koordinator på projektet, har ikke oplevet det som et problem at samarbejde med så mange forskellige aktører. “Det handler i høj grad om at skabe motivation hos institutionerne før de træder ind i samarbejdet”, siger han.

“Vi går benhårdt efter at lave et godt produkt, for det er der, folks motivation starter. De sidder på et arkiv eller museum og synes, at det der ser godt ud og får lyst til at være med og bidrage”, pointerer Jacob. Han understreger samtidig, at selvom kernen af samarbejdspartnere er blevet større og foreningen nu har både bestyrelse og generalforsamling, er samarbejdet stadig uformelt og tillidsbaseret.

Hele Danmarks ressource
“2/3 af vores trafik kommer fra Google, hvor tekst og billedbeskrivelser fra Historisk Atlas dukker op i søgninger. Vi har mange besøgende – men intet markedsføringsbudget. Til gengæld har vi godt indhold, og så kommer folk igen”, fortæller Jacob.

Jacob er født i 1979 og husker da GO-Forlagets atlas, en globus og evt. familiens bogbaserede atlas var stedet, hvor man kunne gå på opdagelse i kort. “I dag drømmer jeg om, at Historisk Atlas kan blive hele Danmarks go-to-ressource, når familiens tablet hives frem, når elevens telefon bruges i en opgave, eller når søgende webbrugere leder efter historier på nettet”, slutter han.

Mobil app på vej
Historisk Atlas til Android og iPhone blev udgivet i marts 2012. Der er flere opdateringer på vej, og version 1 består i første omgang af en basal udgave af Historisk Atlas med de 49 kort, kortvælger, alle lokaliteter, simpelt filter samt korte tekster og billeder, som over tid skal udbygges med mere specialiserede anvendelsesmuligheder som tidsrejser, historiske skattejagter, augmented reality slideshows samt mere avancerede teknologier, så man for eksempel kan se, hvordan den bydel, man bevæger sig i, så ud for 100 år siden.

Historisk Atlas API
Historisk Atlas arbejder strategisk med “open data”. “Vores platform og mashup-strategi gør, at vi har smidt en masse kræfter i at udvikle et velfungerende API til alle kort og lokaliteter på Historisk Atlas, så alle interesserede kan lave mashups på baggrund af vores data”. Det gør, at institutioner med Historisk Atlas får adgang til en fleksibel og driftsikker platform som kan udgøre backenden på deres egne digitale formidlingsprojekter. “Vi har fat i en række interesserede, både studerende og større projektsamarbejder, som ønsker at bygge ting på vores API og Naturstyrelsen er allerede engageret i et projekt omkring Gudenaa’en, som bl.a. anvender Historisk Atlas som platform.”

Læs mere
Historisk Atlas’ blog
Historisk Atlas på facebook
Artikel fra Perspektiv, februar 2011 (pdf)
Historisk Atlas på Flickr
Historisk Atlas på Twitter

Oplev Historisk Atlas
Historisk Atlas
Historisk Atlas HTML5 (beta)
Historisk Atlas til Android
Historisk Atlas til iPhone