Gode naturoplevelser – og friluftsdata – til alle!

Naturen tilbyder noget til alle: Et sted, hvor man kan få mange gratis oplevelser, nyde roen eller udfordre sig selv hver eneste dag, både til lands, til vands og i luften. Uanset hvor man bor, eller hvor gammel man er, så er mulighederne for at dyrke friluftsliv sjældent langt væk – og de kan findes med et klik med musen eller en hurtig søgning på mobiltelefonen.

Ny og opdateret indgang til viden om gode naturoplevelser

Udinaturen.dk er gået i luften i en forbedret version. Målet er, at siden indfrier sit potentiale som fælles national platform, hvor man kan planlægge eller lade sig inspirere til en oplevelse i den danske natur. Det nye udinaturen.dk har haft over 1 mio. unikke besøgende det seneste år, og brugerne oplever en flot side, der er intuitiv at anvende.

Udinaturen.dk afhænger som andre visningsplatforme af gode data. Den trækker derfor på data fra GeoFA (Geografiske Fagdata i GeoDanmark). Det betyder, at data adskilles fra visning. Herved samles en bredere vifte af data, der kan udstilles alt efter behov. Der er tale om åbne data, der kan anvendes af enhver, såvel borgere, virksomheder eller foreninger, der f.eks. vil vise ride- og vandreruter.

Flere og bedre friluftsdata til alle

GeoFA har i det sidste år arbejdet hårdt på at sikre en fælles datamodel og platform, hvor alle rå friluftsdata samles.

Ved at strømline udstilling, så data fra både Udinaturen.dk og Friluftsguiden kan opbevares og driftes gennem GeoFA, registrerer 97 kommuner nu friluftsdata/punkter gennem GeoFA (f.eks. shelters, toiletter, bålpladser mm.) og 75 kommuner registrerer friluftsdata/ruter gennem GeoFA. Målet er, at GeoFA bliver det centrale sted for udstilling af alle eksisterende friluftsdata.

De mange data er attraktivt for mange forskellige løsninger, både offentlige og private. Blandt de nyeste løsninger kan nævnes Vestkystapp samt eksisterende løsninger som HejCamp og Sheltersapp – ud over naturligvis det nye og opdaterede udinaturen.dk.

Samarbejdet mellem offentlige og private om både data og løsninger er et fremtidigt stærkt kort i udviklingen af solide friluftsprodukter – til gavn for private og myndigheder.